1.Gün: Edremit – Gevaş - Van Gölü – Akdamar Adası - Van Kedileri – Arbuni Savat Gümüş Atölyesi – Van Kedi Evi– Van Müzesi – Van Kalesi – Van şehir merkezi
Değerli misafirlerimiz uçuştan en az 2 saat önce bireysel check – in işlemlerimizin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı Pegasus Havayolları 07:05 hareketli İstanbul – Van uçuşu ile Van’a ulaşıyoruz. Van Ferit Melen Havaalanında siz değerli misafirlerimizi karşılamamızın ardından Van’ın Edremit ilçesinde göl kenarında güzel bir mekânda meşhur Van kahvaltısı yapmak için bir mola veriyoruz. Kahvaltımızın ardından Gevaş’a hareket ediyoruz. Katılım göstermek isteyen misafirlerimizle beraber Extra olarak sunacağımız Akdamar adası ziyareti ve tekne turumuzu gerçekleştireceğiz. Tekne turu ve ada ziyaretimiz yaklaşık 2.5 saat sürecektir. Turumuza katılmak istemeyen misafirlerimiz Gevaş’ta bulunan göl kenarı tesisinde zaman geçirebileceklerdir.
Ekstra Akdamar adası , Gagik kilisesi Turu;
Bu extra turumuzda Van’ın ve Van Deniz’inin en bilindik efsanelerinden birine, bir efsaneye, gizeme yolculuğumuz. Gevaş’tan teknemizle yapacağımız yaklaşık 35-40 dakikalık tekne yolculuğumuz ardından Ülkemizin en büyük gölünün en meşhur adası olan Akdamar Adası'na varıyoruz. Akdamar adasında yaşanan aşkın hikayesini ve ada üzerinde bulunan Kral Gagik'in Ermeni mimarisi ve taş ustalığının zirvesi olan muhteşem kilisesinin tarihini ve dış cephesinde Tevrat’tan alınan bazı sahnelerin bulunduğu kabartmalarını ve hikayelerini rehberimizden dinledikten sonra o güzel Van gölü manzarasında çay/kahve molası veriyoruz. Ardından tekrardan teknemize binerek Van Gölü kenarında bulunan tesisimize dönüyoruz. . Extra tur ücreti günün şartları gereği araçta rehberiniz tarafından deklere edilecektir.
Teknemizden indikten sonra öğle yemeği molamızı veriyoruz. Öğle yemeğimizin ardından Van şehir merkezine doğru ilerlerken, Doğu Anadolu ve İran kültürünün en önemli öğelerinden olan Halı ve Kilimler hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğimiz Halı-Kilim Kooperatifinde bir mola veriyoruz. (Bu atölye ziyaretimiz turumuzun zamanlaması uygun olduğu taktirde gerçekleştirilebilecektir. ) Atölye ziyaretimizin ardından gözleri mavi veya kehribar rengi ya da biri mavi diğeri kehribar olabilen, nadide ve asil bir kedi ırkı olan Van Kedilerini yakından tanımak için Van Kedi Evi’ne gidiyoruz. Bu sevimli ufaklıkları görünce sizler de hayran kalacaksınız. Ardından bölgenin çok önemli el sanatlarından olan Arbuni Savat ve Urartu İmalatı Gümüş Merkezinde küçük bir alışveriş molası veriyoruz. Sonrasında Türkiye’nin en güzel müzelerinden olan ve içerisinde toplamda envanterinde 42.000 eseri barındıran ama sadece 1500 tanesinin sergilendiği, Muş, Bitlis, Hakkâri bölgelerinden de getirilen çeşitli etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiği Van Müzesini gezerken rehberimizin yapacağı anlatımlarla bölgenin bilinen en büyük medeniyeti Urartular hakkında da bilgiler alıyoruz. Urartuları tanıdıkça bu bölgeye olan merakınızın artacağına eminiz. Van Müzesini gezdikten sonra Van Kalesinde gelen turistleri o tatlı şiveleriyle karşılayan ve her birinin 6 – 7 farklı yabancı dil bilen çocuklarını. Van Kalesinin eteklerinde örnek Van Evleri’ni tanımak için bir fırsatımız da olacak. Doğu Anadolu Bölgesi'nin geleneksel ev mimarisinden uzak, kerpiç ve ahşap ağırlıklı inşa edilen tarihi Van evleri, yılların verdiği yorgunluk ve yaşanan depremlerden dolayı sadece örneklerden ibaret kalıyor ama ayakta kalanları görmek ve gezmek muhteşem bir keyif. Milattan önce 9’uncu yüzyılda Urartu Kralı Lutipri'nin oğlu Sarduri tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan ve Urartu Başkenti Tuşpa'yı kuş bakışı gören Van Kalesinde yapacağımız gezimizde Urartu Harabelerini, Osmanlı döneminden kalma Süleyman Han Camiini görüp, rehberimizin anlatımlarını dinledikten sonra turumuzun son gününde gün batımını Van Kalesinin en uç noktasında, Van Gölü (Yöre insanının “DENİZ” diye adlandırdığını hatırlatırız) manzarasını izleyerek günümüzü sonlandırıyoruz ve otelimize geçiyoruz.
*Sabah Kahvaltısı: Edremit’te serbest olarak alınacaktır(extra)
*Öğle Yemeği: Gevaş’ta alakart ya da menü olarak alınacaktır. (Ekstra)
*Akşam Yemeği: Otelde alınacak olup, tur ücretine dâhildir.
*Konaklama : Van Şehir otelleri
2.Gün: Muradiye Şelalesi – Bendi Mahi Çayı – Tendürek Dağı Geçidi – Doğubeyazıt – İshakpaşa Sarayı – Iğdır – Tuzluca - Digor – Kars
Sabah kahvaltımızın ardından Van gölünün güzel manzaraları eşliğinde yol alarak ilk uğrayacağımız nokta Bendi Mahi Çayı üzerindeki Muradiye Şelalesi olacak. Burada vereceğimiz kısa fotoğraf molamızın ardından Çaldıran Ovası'ndan geçeceğiz ve ülkemizin en yüksek geçitlerinden olan Tendürek Dağı Geçidi'nden (2644 m) geçerken katılaşmış lavlar etrafımızı saracak. Doğanın bu muhteşem oluşumları hayal gücünüzü çalıştırdığınız taktirde sizleri bambaşka yerlere götürebilir. Sonrasında Doğubayazıt’a geçiyoruz sancak beyi Abdi Paşa tarafından yaptırılmaya başlanmış ve haleflerinden İshak Paşa tarafından yapımı yaklaşık 100 yılda tamamlanan 1784'te son şekli verilen Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devrindeki son büyük anıt yapısı İshak Paşa Sarayı’nı gezdikten sonra Öğle yemeği molamızı veriyoruz. Öğle yemeğimiz sonrasında zaten gölgesini bölgede her noktada hissettiğimiz 5137 m yüksekliği ile ülkemizin en yüksek dağı olan Kutsal Ağrı Dağı’nın büyüleyici etkisi altına giriyoruz. Yolculuğumuza Ağrı dağının etkileyici manzarası eşliğinde devam ederken uygun bir noktada vereceğimiz fotoğraf molası akabinde Iğdır’a ulaşacağız. İçerisinde bulunduğumuz coğrafyada çok farklı bir yere sahip olan Iğdır’ın içerisinden geçerken yeşilliği , bağları ,meyve bahçeleriyle göreceğiniz manzaradan şaşırmaya hazır olun. Iğdır’dan başlamak üzere uzunca bir süre Türkiye – Ermenistan sınırının sıfır noktasında yolculuğumuza devam edecek ve Tuzluca üzerinden Digor , oradan da Kars’a ulaşacağız ve otelimize yerleşiyoruz.
Ekstra Gece Eğlencesi:
1. Aşıklık geleneğinin devam ettirildiği bu serhad şehrimizde Aşıklar Derneğinde bize özel düzenlenecek olan Aşık Atışmalarını dinleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Aşıkların kendi aralarındaki doğaçlama yapmış oldukları güzellemeler, taşlamalar, atışmalar, düzdükleri manileri dinleyerek bu eski ama eskimeyen geleneğimizin en güzel örneklerini yaşayabilirsiniz. Sizler için çok eğlenceli ve çok farklı bir deneyim olacağına garanti verebiliriz.
2. Kafkas kültürünün yaşandığı bu güzel şehrimizin dünyaca ünlü Kafkas Halk Oyunlarını sergileyen gençlerin müthiş gösterisini seyredebilmek adına özel düzenlenecek olan Kars Kafkas Gecesine katılabilirsiniz. Bu eğlenceli gecede erkeklerin bir kartal misali dans ederken yapmış olduğu figürler, kızların ise sanki bir su üzerinde süzülürmüşçesine zarifçe yaptığı danslar sizleri hayrete düşürecektir.
Not: Kafkas gecesi eğlencesi belli bir katılım sayısı gerektirmektedir. Mevsimsel olarak bu gece organizasyonu haftanın her günü rutin olarak yapılmamaktadır. Gece ile ilgili detayları rehberimiz size tur esnasında aktaracaktır.
*Sabah Kahvaltısı: Otelde alınacak olup, tur ücretine dahildir.
*Öğle Yemeği: Doğubayazıt’ta alakart ya da menü olarak alınacaktır. (Ekstra)
*Akşam Yemeği: Kars Kafkas Gecesinde alınacaktır. Tur ücretine dahil değildir.
*Konaklama : Kars Şehir otelleri
3.Gün: Çıldır gölü - - Ani Harabeleri - Küçük Hamam – Katedral (Meryem Ana Kilisesi veya Fethiye Camii) – Menucehr Camii – İş Atölyeleri 12 Havariler Kilisesi – Taş Köprü – Kars Kalesi
Sabah otelde alacağımız kahvaltımızın ardından Ermenistan ile sınırımızı teşkil eden Arpaçay’ın kenarında kurulmuş Ani Harabelerine gidiyoruz. Ani 1000 yıl öncesinin bölgenin en büyük, en zengin şehriymiş. Zaten ören yerinde göreceğimiz anıtsal yapılardan bunu hemen anlayacaksınız. Ermeni – Gürcü kültürünün en önemli yapıtlarının yer aldığı eserler arasında Katedral, Surp Kirkor, Surp Pirgiç (Keveli Kilise), Selçuklu eserlerinden Menucehr Cami, Ebul Muhammeran Cami, Sultan Sarayını görüyoruz ve bir buçuk saatlik bir mesafede bulunan Çıldır Gölüne doğru yola çıkıyoruz. Göl kenarında Çıldır gölünün meşhur Sarıbalığının sunulduğu keyifli bir öğle yemeği molası veriyor ve gölün bu güzel manzarasını fotoğraflayarak ölümsüzleştiriyoruz. (Eğer mevsim şartları uygun ise ve göl buz tutmuş ise üzerinde atlı kızaklarla güzel bir gezi yapma imkânımız da olabilecektir.) Çıldır gölü çevresinde geçireceğimiz keyifli dakikaların ardından Ülkemizin en doğusunda olmasına rağmen, aslında Kafkasya’nın en batısında olan, yani hem doğulu hem batılı özellikleriyle çevresindeki Erzurum, Ağrı, Iğdır gibi illerden kültürel anlamda çok farklı, kıpır kıpır, sokakları hayat dolu bir şehirdir Kars. 1877 yılından sonraki 40 yıl boyunca Rus işgalindeyken yeniden kurulan şehir, Baltık mimarisinin ülkemizde en iyi izlenebileceği merkezdir. Birbirini 90 derecelik açıyla kesen sokaklar, cepheleri süslü, kesme taş binalar ve daha niceleri. Kars’ı çok seveceksiniz, 12 Havariler Kilisesini, Taş Köprü ve Kars Kalesi’ni panoramik olarak görüyoruz. Kars’ın meşhur yöresel ürünlerinden alışveriş yapabilmek için serbest zaman veriyoruz ve Kars’taki otelimize yerleşiyoruz.
*Sabah Kahvaltısı: Otelde alınacak olup, tur ücretine dahildir.
*Öğle Yemeği: Çıldır gölü ya da Kars şehir merkezinde alakart ya da menü olarak alınacaktır. (Ekstra)
*Akşam Yemeği: Ekstra olarak alınacaktır. Tur ücretine dahil değildir.
*Konaklama : Kars Şehir otelleri
4.Gün: Sarıkamış – Şehitler Anıtı - Obsidyen Yatakları - Peri Pacaları – Horosan – Çobandede Köprüsü – Pasinler – Erzurum
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltımızın ardından Kars Tren Garına geçerek Sarıkamış’a doğru tren yolculuğumuza başlıyoruz Sarıkamış’ta, Sarıkamış harekâtında donarak şehit olan askerlerimizi de anmak için şehitlikte kısa bir mola vermeyi ihmal etmiyoruz. Yolumuz üzerinde bulunan Peribacası oluşumlarını görerek Köprüköy’e ulaşıyoruz. Burada Çoban dede köprüsünü yolumuz üzerinde geçerken görüyor ve ilginç efsanesini de rehberimizden dinliyoruz, ardından Önce Horasan’a oradan Pasinlere ve Erzurum’a ulaşıyoruz ve ilk olarak kurtuluş mücadelemiz sırasında en önemli adımlardan birinin atıldığı , Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk temellerinin hazırlandığı Erzurum kongresinin yapıldığı binayı ziyaret edeceğiz. Binanın içerisindeki bu ruh sizleri gerçekten çok etkileyecektir. Ziyaretimizin ardından Erzurum'un meşhur Cağ Kebabının tadına bakabileceğiniz bir restoranda öğle yemeği molası vereceğiz. Öğle yemeğimizin ardından Sultan Melik Mahallesinde bulunan ve Anadolu’daki mezar anıtlarının en güzel örneklerinden biri olan Üç Kümbetleri ziyaret ediyoruz. Erzurum’un sembolü olan Çifte Minareli Medreseyi ve Ulu Cami’yi de gezip Eski Erzurum Evleri arasında yapacağımız keyifli yürüyüş ve vereceğimiz çay molasının ardından Erzurum’daki ilk Osmanlı Camisi olan ve dönemin mimarbaşı olan Mimar Sinan’a Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ve bugün kendi adıyla anılan camiyi de gördükten sonra Rüstem Paşa Kervansarayında (Taşhan) oltu taşından yapılma ürünlerden alabileceğiniz serbest zaman veriyoruz. Vereceğimiz serbest zamanda Oltu Taşı çarşılarında gezebilir alışveriş yapabilirsiniz. Ardından Erzurum havaalanına doğru hareket ediyor ve Pegasus Hava Yolları 19:40 Erzurum - İstanbul uçuşu ile dönüş sağlıyoruz, ve siz değerli misafirlerimizle başka bir Tatilbudur organizasyonunda buluşmak üzere vedalaşıyoruz.
*Sabah Kahvaltısı: Otelde alınacak olup, tur ücretine dahildir.
*Öğle Yemeği: Erzurum merkezde alakart olarak alınacaktır (Ekstra)
*Akşam Yemeği: Erzurum merkezde alakart olarak alınacaktır (Ekstra)
*Konaklama : Dönüş günü olduğu için bu akşam bir konaklamamız olmayacaktır.
Tur Bilgileri