Çanakkale antik çağlara kadar uzanan geçmişi ve binlerce yıllık zenginliği ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemlerinde hayati bir rol oynayan Çanakkale’nin Marmara ve Ege bölgelerinde toprakları bulunur.
Truva Antik Kenti ve Assos Antik Kenti başta olmak üzere dünya için önemli antik kentlere de ev sahipliği yapan Çanakkale, yaz tatillerinin favorisi olan ilçe ve adaları da bünyesinde barındırır. Gökçeada, Bozcaada ve Ayvacık gibi özellikle yaz aylarında hareketlenen birçok yer Çanakkale’de bulunur. Aynı zamanda birbirinden güzel Çanakkale otelleri, turistleri kendine çeker. Sizler için Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Çanakkale’de gezilecek yerler
- Truva Antik Kenti
- Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi
- Aynalı Çarşı
- Kilitbahir Kalesi
- Assos Antik Kenti
- Anzak Koyu
- Ayazma Plajı
- Troya Müzesi
- Çanakkale Kordon
- Namazgah Tabyası
Dört mevsim boyunca ziyaret edilen Çanakkale, yazları sıcak, kışları ise yağışlıdır. Hem Marmara hem de Ege ikliminin görüldüğü şehirde tatil için yapılan ziyaretler genellikle mayıs ve eylül aylarının arasında gerçekleşir. Şehre gelmek için Çanakkale Havalimanı kullanılabilir. Deniz ve kara yolu ile de ulaşım sağlanabilir.
1.Truva Antik Kenti
Tarihin en büyük ve bilinen savaşlarından biri olan Truva Savaşı’nın gerçekleştiği Truva Antik Kenti, Çanakkale’nin turistik olarak önemli yerleri arasındadır. Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsettiği Truva Antik Kenti, M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan, ilgi çekici tarihi ile dikkat çeker.
Antik kentte ilk kazılar 1800’lü yılların sonunda gerçekleşmiştir. Bugüne dek bölgeden çıkarılan çok sayıda tarihi eser bulunur. Eserlerin büyük bir çoğunluğu kentin girişinde yer alan Troya Müzesi’nde sergilenir.
Rehberli turlarla ya da kendiniz Truva Antik Kenti’ni gezebilirsiniz. Giriş için 330 TL ücret ödemeniz gerekir. 08.30 ile 20.00 saatleri arasında açık olan bölgeye, şehrin merkezinden hareket eden toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz.
2.Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi
Çanakkale Savaşı’nın gerçekleştiği alana tanıklık etmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biri olan Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, 1971 yılında halkın ziyaretine sunulmuştur. Sebüldahir Köyü’nün Morto Koyu’nda bulunan Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi her gün 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Pazartesi günleri kapalı olan müzeye giriş için 13 TL ücret ödemeniz gerekir.
Müzede etkileyici anıtlar, askeri üniformalar, mermi çekirdekleri ve Şehitler Abidesi gibi eserler bulunur. 2000’e yakın eser müzenin koleksiyonunda yer alır. Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi’ne ulaşmak için İskele’ye hareket eden Ç9 minibüslerini kullanabilirsiniz. Bölgeye ulaşım sağlamak için otobüsler de kullanılabilir.
”Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Harp Müzesi konum için tıklayın”
3.Aynalı Çarşı
1980 yılında şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenleri tarafından yaptırılmış olan Aynalı Çarşı Çanakkale’nin alışveriş için en çok tercih edilen yerlerinden biridir.
Köklü bir geçmişe sahip olan Aynalı Çarşı Gelibolu Savaşı sırasında bombalanmış ve yangınlar sebebiyle yıkıntı haline gelmiş olsa da yapılan restorasyon çalışmalarıyla günümüzde kullanılabilir haldedir. Aynalı Çarşı içerisinde alışverişler yapabileceğiniz pek çok işletme bulunur. Ayrıca Aynalı Çarşı içerisinde ve etrafında Çanakkale’nin Meşhur Yemekleri için deneyebileceğiniz restoranlar ve esnaf lokantaları da yer alır. Şehrin merkezinde ve kapalı çarşı olarak tasarlanmış olması sebebiyle hem yaz hem kış aylarında kolaylıkla ulaşılabilir.
”Aynalı Çarşı konum için tıklayın”
4.Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir Kalesi Eceabat ilçesine bağlı bir köy olan Kilitbahir Köyü’nde yer alıyor. Bulunduğu köye adını veren Kilitbahir Kalesi, Türkiye’nin en etkileyici kalelerinden biridir ve bu yapı, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde yapılmış diğer kalelerden farklı olarak üç yapraklı yonca biçiminde inşa edilmiştir.
İstanbul kuşatmasında Bizans’a yardım gitmesini engellemek amacı ile inşa ettirilen Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Boğazı’na hakim bir konumdadır. Feribot İskelesi’nin hemen yanında yer alan Kilitbahir Kalesi’ne giriş için 50 TL ücret ödemek gerekir. Kale yaz aylarında 09.00 ile 19.00, kış aylarında 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
”Kilitbahir Kalesi konum için tıklayın”
5.Assos Antik Kenti
Ayvacık ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan ve Çanakkale’nin Plajları ve Koyları listesinin başında gelen Assos, tertemiz havası ve Assos Antik Kenti gibi tarihi hazineleri ile ziyaret edilen bir beldedir. Tüm dünyadan tarih ve kültür meraklıları tarafından ziyaret edilen Assos Antik Kenti, denizi sebebiyle yaz tatilleri için de tercih edilmektedir.
Antik kentte tapınaklar, tiyatrolar ve hamamlar bulunur. Limanda bulunan balık restoranları yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılamak için idealdir. Assos Antik Kenti’nde vakit geçirirken doğal ürünler satan tezgahlardan alışveriş yapabilir ve şarap tadımlarına katılabilirsiniz. Özellikle zeytin ve zeytinyağı satışı Assos Antik Kenti’nde popüler aktivitelerden biridir. Ayrıca Assos’ta Gezilecek Yerler listesine bakıp tatilinizin keyfini ikiye katlayabilirsiniz.
6.Anzak Koyu
Gelibolu Yarımadası’nda yer alan ve Çanakkale Savaşı sırasında 1915 yılında Anzakların çıkarma yapmasından dolayı dünya çapında tanınan Anzak Koyu 600 metre uzunluğa sahiptir. Anzak Koyu, çam ormanlarının arasında yer alan Arıburnu tepelerinin çevrelediği bir bölgedir ve her yıl 25 Nisan’da gerçekleşen Anzak Günü törenlerine ev sahipliği yapmaktadır. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferi ile yaz tatili için de tercih edilebilecek bir yer olan Anzak Koyu, turistik tesisler ve yapılaşma konusunda yeterince gelişmiş değildir. Koyda vakit geçirirken etkileyici deniz ve doğa manzaralarının fotoğrafını çekebilir ya da savaşın yaşandığı tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz.
”Anzak Koyu konum için tıklayın”
7.Ayazma Plajı
Bozcaada’da yer alan Ayazma Plajı ince ve altın renkli kumları ile Akdeniz plajlarını aratmaz niteliktedir. Turizm olanakları bakımından gelişmiş bir plajdır. Ayazma Plajı çevresinde restoranlar, kafeler ve plaj kulüpleri bulunur. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Ayazma Plajı turkuaz ve berrak denize dalış yapmak için en ideal yerlerden biridir.
Ayazma Plajı’nda güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz iki farklı tesis hizmet verir. Plajın çevresinde bulunan restoranlarda yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Feribot ile Bozcaada’ya vardıktan sonra 15 dakika içerisinde Ayazma plajına ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra En Güzel Bozcaada Plajları ve Koyları Listesi’ne göz atarak tatilinizi daha keyifli hâle getirebilirsiniz.
”Ayazma Plajı konum için tıklayın”
8.Troya Müzesi
Troya Antik Kenti’nin girişinde yer alan Troya Müzesi Türkiye’nin en önemli arkeolojik müzelerinin başında gelir. 2018’de ziyarete açılan müze 3000 metrekare genişliğinde bir sergi salonu ve 11.200 metrekare genişliğinde bir kapalı alan ile inşa edilmiştir. Görkemli taş eserlerin sergilendiği bahçesi ve binlerce esere ev sahipliği yapan koleksiyonu ile Troya Müzesi, pek çok dönemi daha yakından incelemeye olanak tanır.
Müzede Neolitik Çağ, Tunç Çağı ve Demir Çağı gibi birçok dönemden eserler bulunur. Truva Antik Kenti’nde yapılan kazılarda çıkartılan kesici aletler, heykeller, çizimler, baltalar ve yazıtlar Troya Müzesi’nde sergilenir.
Troya Müzesi yaz döneminde 09.00 ile 20.00, kış döneminde ise 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Merkezden kalkan minibüsler ile ulaşılabilen müzeye giriş ücreti 330 TL’dir.
”Troya Müzesi konum için tıklayın”
9.Çanakkale Kordon
Merkezde bulunan kordon keyifli akşam yürüyüşleri için en çok tercih edilen yerdir. Şehrin en popüler lokasyonlarından biri olan Kordon, devasa bir ahşap heykel olan Truva Atı’na da ev sahipliği yapar. Ahşap heykelin etrafında çiçek bahçeleri, yürüyüş yolları, muhteşem günbatımı ile sunulan eşsiz manzaralar bulunur.
Çanakkale Kordon’da yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz deniz manzaralı kafe ve restoranlar bulunur. Kordon günün her saati oldukça yoğun ve kalabalıktır.
10.Namazgah Tabyası
1770 yılında temeli atılan ve Çanakkale Boğazı’nın en dar kısmı olan Kilitbahir Kalesiyle Çimenlik Kalesi arasında uzanan Namazgah Tabyası, 16 adet topuyla Çanakkale savunmasındaki en önemli noktalardan biri olmuştur.
Namazgah Tabyası 18 Mart 1915’te aldığı isabet sonrası hasar görmüştür. Günümüzde boğaza hakim manzarası ve etkileyici taş mimarisiyle binlerce kişi tarafından ziyaret edilir. Namazgah Tabyasının içerisinde bir adet müze bulunur. Müzede silahlar, şarapneller, döneme ait belgeler, fotoğraflar ve askerlerin günlük hayatını simgeleyen bal mumu heykeller sergilenir. Namazgah Tabyasına ulaşım için toplu taşıma araçlarını ya da şahsi aracınızı kullanabilirsiniz.
”Namazgah Tabyası konum için tıklayın”
11.Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde 33 bin hektar alanı kapsayan ve Çanakkale’de her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 1973 yılında kurulmuştur. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış ve özel bir koruma alanı olarak belirlenen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı etkileyici anıtlara ev sahipliği yapar.
Milli parkın içerisinde 60 binden fazla Türk askerinin ve 150 binden fazla İngiliz, Fransız, Yeni Zelanda ve Avustralya askerinin mezar ve anıtları bulunur. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı tarihi sit alanı olarak koruma altındadır. Milli park içerisinde siperler, kaleler, burçlar ve devasa toplar da sergilenir.
12.Conkbayırı
Mustafa Kemal Atatürk’ün taarruz emrini verdiği ve Çanakkale Savaşı’nın en önemli noktalarından biri olarak değerlendirilen Conkbayırı doğal güzellikleri ve tarihi önemi ile gezilmesi gereken yerler arasındadır. Gelibolu Yarımadası’nın batısında Karatepe ile Besim Tepesi arasında bulunan Conkbayırı 1915’te taarruz sırasında Atatürk’ün cebindeki saate şarapnel çarpmasıyla birlikte Atatürk’ün hayatının da kurtulduğu yerdir.
Mustafa Kemal Atatürk’e ait etkileyici bir heykele de ev sahipliği yapan Conkbayırı panoramik Çanakkale Boğazı ve doğa manzaralarını izlemek için en ideal yerlerden biridir. Conkbayırı’na Eceabat feribotları ile saat başı ulaşım sağlanabilir.
13.Adatepe Köyü
Truva Savaşı’na dayanan köklü bir geçmişe sahip olan Adatepe Köyü, Çanakkale’nin en cazip köylerinden biri olarak bilinir. Arnavut kaldırımı tarihi sokaklarda Rum ve Türkler tarafından yapılmış taş evler bulunur. Yol üstü kafeleri, kaliteli butik otelleri ve huzurlu atmosferi ile yaz tatili için en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.
Adatepe Köyü Kaz Dağları’nın batı yamacında yer aldığı için oksijen seviyesi yüksek ve kalitelidir. Bakir doğal güzellikleri, kristal berraklığındaki denizi ve turizm konusunda gelişmiş olanaklarıyla turistler tarafından ziyaret edilen bir köydür.
Adatepe Köyü’nde 1985 yılına kadar hizmet veren ve Cumhuriyet döneminin ilk mimari eseri olan Taş Mektep bulunur. Açık hava müzesini andıran otantik sokakları, çay bahçeleri ve asırlık çınar ağaçlarıyla Adatepe Köyü Çanakkale’de keşfedilmesi gereken yerler arasındadır.
”Adatepe Köyü konum için tıklayın”
14.Tarihe Saygı Parkı
Eceabat ilçesinde bulunan Tarihe Saygı Parkı, 12 metre yükseklikte etkileyici bir anıta ev sahipliği yapıyor. Çanakkale Savaşı’nın detaylarının canlandırıldığı minyatür tasarımlar, Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere pek çok komutanın heykeli, Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası haritaları gibi farklı bölümleri bulunuyor. Deniz kıyısında bulunan Tarihe Saygı Parkı, hoş bir gezinti fırsatı sunar ve Çanakkale Savaşı hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler için ziyaret edilmesi gereken bir mekandır. Hem büyük arkadaş grupları hem de çocukları olan aileler için ideal bir turistik noktadır. Merkezden ilçeye giden toplu taşıma araçları veya feribot aracılığıyla ulaşım sağlanabilir.
”Tarihe Saygı Parkı konum için tıklayın”
15.Atikhisar Barajı
Atikhisar Barajı dünyaca ünlü kamp alanlarından biridir ve şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunur. Çam ormanlarıyla kaplı geniş bir baraj gölünün etrafında, yürüyüş parkurları, piknik alanları ve iyi donatılmış kamp yerleri yer alır, doğaseverler için çekici bir seçenek sunar.
Atikhisar Barajı, balık tutma, doğa yürüyüşleri, dağ bisikleti gezileri, yoga ve meditasyon kampları gibi çeşitli aktiviteler için tercih edilen bir destinasyondur. Donanımlı kamp alanlarında elektrik, içme suyu, yiyecek, içecek ve tuvalet gibi olanaklar bulunur. Yaz aylarında kano gezilerine çıkmak ve etkileyici dağ manzaraları eşliğinde serin suların tadını çıkarmak için de Atikhisar Barajı ziyaret edilebilir.
”Atikhisar Barajı konum için tıklayın”
16.Rumeli Mecidiye Tabyası
Rumeli Mecidiye Tabyası Gelibolu Yarımadası’nda Namazgah Tablasının hemen yanında yer alır. İkinci Abdülhamit döneminde, 1892 yılında inşa edilen Rumeli Mecidiye Tabyası Osmanlı dönemi tabyalarına verilebilecek güzel bir örnektir. Bugüne dek sağlam kalabilmeyi başarmış çarpıcı taş mimarisi ile Rumeli Mecidiye Tabyası, Çanakkale Boğaz Muharebesi’nde şehit olan 16 askerin mezarına ev sahipliği yapar.
Rumeli Mecidiye Tabyasına giriş için ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak rehberli turlara katılmak istiyorsanız belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
”Rumeli Mecidiye Tabyası konum için tıklayın”
17.Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Bayramiç ilçesinde yer alan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı minibüslerle kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerdir. Şehrin kalabalığından uzakta vakit geçirmek isteyenlerin favorisidir. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, 5.85 hektarlık geniş bir yeşil alan üzerine kurulmuştur. Park içerisinde şelaleler, endemik bitkilerle dolu dere kenarları, orman içi köşkler, piknik alanları, çocuklar için oyun alanları ve yoğun çam ormanları yer almakta, doğa severlere çeşitlilik sunmaktadır. Oksijen seviyesi yüksek olan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda kestane, gürgen, meşe ve ıhlamur ağaçları görebilirsiniz. Kaz Dağları’na özgü 38 endemik bitki türü de Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda bulunur.
Toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. İçeride bulunan tesisler aracılığıyla yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilir veya piknik yapabilirsiniz.
”Ayazma Pınarı Tabiat Parkı konum için tıklayın”
18.Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi şehrin binlerce yıllık tarihini ve kültürünü anlamak için gidilebilecek yerlerden biridir. Kemalpaşa ilçesinde Fetvanane Sokak üzerinde yer Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, 2 katlı tarihi bir binada hizmet verir. Antik çağlardan Osmanlı dönemine kadar birçok döneme ait belge müze arşivinde yer alır.
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi yaz aylarında 10.00 ile 19.00, kış aylarında ise 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze pazartesi günleri kapalıdır. Müzeye ulaşım için feribot tercih edilebilir.
”Çanakkale Kent Müzesi konum için tıklayın”