Siz de Doğu’nun en güzel yerlerini görmeye hazır mısınız?
kültür turları kapsamında düzenlenen uygun fiyatlara sahip Gap turlarını hemen incelemeye başlayabilir, Tatilbudur.com ayrıcalığıyla doyasıya gezebilirsiniz.
Gap Turları Hakkında
Güneydoğu Anadolu turları nereleri kapsıyor sorusu ise gezginlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış otantik lokasyonları içeren Gap turları ile doyasıya gezebilir, Güneydoğu Anadolu’nun birbirinden lezzetli yemeklerini, kültürünü, tarihini, günlük yaşantısını ve doğal güzelliklerini yakından görebilirsiniz. Gap turları içeriklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Klasik Gap turu; Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman ve Mardin illerimizi içeriyor. Güneydoğu Anadolu’nun büyülü atmosferini, tarihin farklı dönemlerine tanıklık eden yapılarını ve mutfağına ait en lezzetli yemekleri bir Gap turuna sığdırabilmeniz mümkün. Mardin’de Kasımiye Medresesi, Ulu Cami, tarihi Mardin evleri, Şehidiye Medresesi ve çeşitli kilise kalıntılarını; Antakya’da Uzun Çarşı, Harbiye, Mozaik Müzesi ve Habib-i Neccar Cami’ni; Şanlıurfa’da Balıklı Göl, Fırat Nehri, Hz. İbrahim’in doğduğu Mağara ve Gaziantep’te Zeugma Mozaik Müzesi Gap turlarının rotalarını oluşturan önemli noktalar arasında bulunuyor.
Gap Turları Fiyatları
Gap turları ve fiyatları tur sezona göre değişiklik gösterse de, her sezon her bütçeye hitap etmesiyle seyahat severlerin yüzünü güldürüyor. Tatilbudur.com’da İstanbul çıkışlı Gap turlarının yanı sıra, zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak farklı şehirden hareketli ve farklı konseptlere sahip Gap turları da bulunuyor. Uçaklı Gap turu, Klasik Gap turu, Bursa Eskişehir Hareketli Gap Turu, Uçaklı Butik Mardin-Midyat Turu, İzmir Hareketli Uçaklı Gap Turu, Ankara Hareketli Gap Turları hakkında detaylı inceleme yapabilir, fiyatlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı, 23 Nisan, 1 Mayıs gibi resmi tatil günlerinde de düzenlenen Gap turlarına da yine farklı şehirlerden katılım sağlayabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu’ya Ne Zaman Gidilir?
Siz de Gap turu için en uygun zamanı merak ediyorsanız sorunuzu cevaplayabiliriz. Aslında her mevsim Güneydoğu bölgesi bir başka güzelliktedir. Eğer ailenizle beraber zorlu hava koşullarına maruz kalmadan konforlu bir şekilde gezmek isterseniz, Gap turlarına özellikle ilkbahar ya da sonbahar aylarında katılım sağlayabilirsiniz. Çünkü Güneydoğu’da yazlar oldukça sıcak, kışlar ise oldukça soğuk ve sert bir şekilde geçmektedir.
Güneydoğu Anadolu’ya Ulaşım
Gap turlarında otobüslü ve uçaklı tur seçenekleri bulunuyor. Günedoğu Anadolu’nun muhteşem manzaralarını seyretmek için otobüslü turlar, kısa süreli yolculuklar ise uçaklı turlar tercih ediliyor. Uçaktan indikten sonra konforlu Tatilbudur.com otobüsleriyle keyifli bir yolculuk sizi bekliyor olacak. Üstelik Ankara çıkışlı Gap turları, Eskişehir çıkışlı Gap turları ve İzmir çıkışlı Gap turları gibi kültür turlarına yaşadığınız şehirden katılım sağlayabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu’da Yapılacak Aktiviteler
Tarihe Yolculuk ve Yöresel Lezzetler: Öncelikle Gap turlarında ister tarihi bir keşif yaparken, ister yemek yerken kendinizi büyülü Güneydoğu atmosferine kaptırabilirsiniz. Sıcak insanlarıyla ülkemizin en renkli bölgelerinden birisi Güneydoğu Anadolu’da birçok spor aktivitesi de yapabilirsiniz. Trekking yaparak maceraya atılabilir, dilerseniz de tekne turlarına katılarak sular altında kalan köyleri keşfedebilirsiniz. Gezi turları Güneydoğu Anadolu’da işte bu kadar eğlenceli!
Güneydoğu Anadolu’da Gezilecek Yerler
Habib-i Neccar Cami: Cami, 638 yılında Antakya Müslüman Arapların eline geçtiği zaman inşa edilmiştir. Kurtuluş Caddesinde bulunan cami, Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda hayatını kaybeden bir Antakya’lının adını taşımaktadır.
Tahtacılar Çarşısı: Yüzyıllardır farklı din ve mezheplere mensup insanların barış içinde beraber yaşadığı Hatay’ın en önemli simgelerinden birisi de Tahtacılar Çarşısı’dır. Aynı zamanda Antakya Uzun Çarşı ismiyle de bilinen çarşı, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Yapılış tarihi hakkında çeşitli rivayetler olan çarşının içerisinde han, hamam ve camiler bulunuyor. Çarşıda defne sabunu, nar ekşisi, künefe, tepsi kebabı gibi yöreye özgü ne kadar lezzet varsa kolaylıkla bulabilirsiniz.
St. Pierre Kilisesi: Habib-i Neccar Dağı yakınlarında yer alan kilise, doğal bir mağara olup eklemelerle kiliseye dönüştürülmüştür. Hz.İsa’nın ın iki havarisinden biri olan Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer olduğuna ve mağaraya gelen cemaatin ilk kez ‘’Hristiyan’’ adını aldığına inanılmaktadır. Bu sebepten ötürü St. Pierre Kilisesi Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinmektedir.
Arsemia: Eski çağlarda Kommagene uygarlığının başkenti olan Arsemia antik kenti, Nemrut güzergahı üzerinde bulunan ören yeridir. Savunma amacıyla kullanılan kent, dini amaçlı tüneller kazmak için de kullanılmış. Antik kentte yer alan en önemli kalıntılardan birisi de Herkül’ün kendini tanrısal bir varlık gibi gören I.Antiochus ile tokalaşmasının tasvir edildiği 10 ton ağırlığına sahip kabartmadır.
Midyat: Güneydoğu Anadolu bölgesinin incisi olarak bilinen Mardin’e bağlı Midyat ilçesi, şehre 65 km mesafede yer alıyor. Birbirinden güzel taş evlerle süslü Midyat Estel ve Eski Midyat olarak iki ayrı yerleşim yerinden oluşmaktadır. Eski Midyat’a geldiğinize kendinizi zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Midyat’a gittiğinizde camileri, kiliseleri, manastırları ve hanları gezdiğinizde muhteşem taş işçiliğini yakından inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Eski Mardin: Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden birisi olan Mardin, dağın tepesine kurulmuş muhteşem bir şehirdir. Eski Mardin evlerinin ve sokaklarının ne denli muntazam inşa edildiğini görünce şehri daha da çok seveceksiniz. Diğer evlerde oturanları da rahatsız etmeyecek şekilde düzenlenen taş evler aynı zamanda birbirlerinin cephesini kapatmamak için güneye doğru inşa edilmiştir. Mardin’e gittiğinizde Eski Hükümet Konağını ve Sakıp Sabancı Müzesini mutlaka gezmelisiniz.
Mardin Ulu Cami: Artuklu mimarisinin temel özelliklerini yansıtan cami, 12. Yüzyılda inşa edilmiş. Mardin Ulu Cami aynı zamanda Anadolu’daki çifte minareli camilerin ilk örneklerinden birisi ve Mardin’in en eski camisi olma özelliğini de taşıyor.
Sin Tapınağı: Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde keşfedilen ve Geç Asur Dönemine ait tanrı-tanrıçaların betimlendiği antik kutsal mekan olan Sin Tapınağı, Anadolu’daki tek güneş tapınağı olarak biliniyor. Bir höyüğün üzerinde bulunan tapınağın duvarlarında mitolojik figürlerin kabartmaları yer alıyor.
Balıklıgöl: İçinde efsanelere konu olan sazan balıklarıyla ünlü Balıklıgöl, Şanlıurfa’da bulunuyor. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra mucize gerçekleşir ve ateş balıklarla dolu bir göle dönüşür. Balıklıgöl Platosunda Hz. İbrahim’in doğduğu mağara da bulunmaktadır. Üç semavi dinin atası olarak kabul edilen Hz.İbrahim’in doğduğu mağaranın ziyaretçisi hiçbir zaman eksik olmamaktadır.
Göbeklitepe: Hiç şüphesiz Göbeklitepe, Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında öne çıkıyor. Şanlıurfa merkezinin 20 km kuzeydoğusunda yer alan Göbeklitepe, Örencik köyü yakınlarında bulunmaktadır. İnsan ırkının avcı-toplayacılıktan yerleşik hayata geçişinin eşsiz örneklerini görebileceğiniz Göbeklitepe, aynı zamanda birçok ilke ev sahipliği yapan eşsiz bir dünya mirasıdır. Göbeklitepe hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.
Gaziantep Kalesi: Gaziantep merkezinde yer alan kalenin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanılan yapı, tarih boyunca birçok kez restore edilmiştir. Kale günümüzde ‘’Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’’ olarak kullanılmaktadır.
Tahmis Kahvesi: Türkiye’nin en eski kahvehanesi olma özelliğini taşıyan Tahmis Kahvesi, 1635 yılından beri hizmet veriyor. Zamanında Mevlevihane Tekkesi’ne gelir getirmesi için hizmete açılan kahve, uzun yıllar ‘’Löküslü Kahve’’ ve ‘’Tömbekici Kahvesi’’ olarak da anılmıştır. Gaziantep’e gittiğinizde yorucu bir günün sonunda bu kahveye mutlaka uğramalısınız.
Nemrut Dağı: Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırlarında yer alan, yüksekliği onlarca metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle Kommmagene Krallığı’nın kutsal alanı olan Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kültürel varlık olarak yerini almıştır. Antik mezarlar, anıtsal heykeller, mimari kalıntılar ve benzersiz manzarasıyla dünyanın en göz alıcı eserlerini barındıran Nemrut Dağı, Gap turlarının en gözde lokasyonları arasında bulunuyor.
Hasankeyf: Hasankeyf, iki yakasını Dicle Nehri’nin ayırdığı tarihi bir ilçedir. İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Mezopotamya bölgesinde bulunmaktadır. Kayalara oyulmuş evleri nedeniyle, Süryanice Kifo, yani ‘’kaya’’ kelimesinden türetilen Kifos Cepha/Ciphas isimleriyle bilinen şehire; Arapça’da Mağaralar Şehri anlamına gelen ‘’Hısn-ı Keyfa’’ da denilmiştir. Ne zaman yerleşimin başlandığına dair bir bilgi olmayan Hasankeyf’te, insanların çağlar öncesinden buraya yerleştiğini gösteren bulgular mevcuttur.
Halfeti: Şanlıurfa’da bulunan Halfeti’de, Birecik Barajı inşaatı nedeniyle birçok köy sular altında kalmıştır. Her ne kadar bir kısmı sular altında kalsa da, bölge halen zengin bir kültürel mirasa sahiptir. 2500 yıllık tarihi geçmişe sahip turistik değerini koruyan Eski Halfeti’ye gittiğiniz zaman Rum Kalesi’ni ve Aziz Nerses Kilisesi’ni mutlaka gezmelisiniz.
Güneydoğu Anadolu’nun Doğal Güzellikleri
Asi Nehri: Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde doğan nehir, Hatay’dan Akdeniz’e dökülmektedir. Asi Nehrini diğer nehirlerden ayıran ilginç bir özelliği vardır. Asi Nehri, güneyden kuzeye yani ters yönde akan tek nehirdir. Yerel halka göre ismini bu özelliğinden almıştır.
Fırat Nehri: Ortadoğu’nun en büyük akarsuyu olma özelliğini taşıyan Fırat Nehri’nin üzerinde Atatürk, Keban, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajları bulunuyor. Dünyanın en verimli ovalarını besleyen nehrin oluşturduğu manzara doğunun tüm güzelliğini ortaya sermekte.
Güneydoğu Anadolu Milli Parkları
Tektek Dağları Milli Parkı: Şanlıurfa ilinin güneybatı tarafında bulunan Tektek Dağları, 19 bin hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Şuayıp Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri ve Senem Mağarası alanda bulunan önemli arkeolojik kalıntılardır.
Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı: Adıyaman-Gölbaşı’nda bulunan tabiat parkı, İnekli ve Azaplı göllerini kapsıyor. Kızılçam, meşe, sazlık gibi ağaçların oluşturduğu eşsiz florada dinlenebilir ve bisiklet turu yapabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Müzeleri
Hatay Arkeoloji Müzesi: 2014 yılında hizmete açılan Hatay Arkeoloji Müzesi, çağdaş müzeciliğin tüm donanımlarına sahip yeni binasıyla en güzel müzeler arasında bulunuyor. Ustaca işlenmiş ve benzersiz taşlarla çalışılmış mozaik koleksiyonunda Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulunuyor. Aynı zamanda Hatay Arkeolojisi Müzesi dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanına da sahiptir.
Zeugma Mozaik Müzesi: Sanat tarihinde çok önemli bir yere sahip Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’te bulunuyor. Dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında gösterilen müze, Geç Antik Dönem kiliselerine, Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait örnekleri barındırması sebebiyle oldukça önemlidir. Türkiye’nin en ünlü arkeolojik keşiflerinden birisi olan Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan büyük mozaiklerin haricinde yine Roma Dönemine ait heykeller, sütunlar ve çeşmeleri müzede yakından görebilirsiniz.
Gorgo Medusa Cam Eserleri Müzesi: Ülkemizin ilk özel cam eserleri müzesi, Gaziantep’te eski bir Antepevi’nde hizmet veriyor. Roma ve İslam dönemine ait cam eserlerin yanı sıra, Eski Tunç Çağı’na ait bronz ve pişmiş toprak eserler Gorgo Medusa Cam Eserleri müzesinde sergilenmektedir.
Cahit Sıtkı Tarancı Müze Evi: Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan müze, şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü evdir. Cahit Sıtkı Tarancı’nın çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümünü geçirdiği 1733 yılında inşa edilen ev, 1973’ye Kültür Bakanlığı tarafından satın alındıktan sonra müze olarak hizmete açılmıştır.
Sabancı Mardin Kent Müzesi: ll. Abdülhamid döneminde Süvari Kışlası olarak inşa edilen yapı, 2009 yılında müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi bulunan müzede, Mardin şehrinin kültürel belleğini oluşturan zanaatlar, yaşam alanları ve kent tarihine ait eşyalar sergilenmektedir. Aynı zamanda müzede Mardin hakkında bugüne kadar çıkmış tüm kitapların örneklerini de bulabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Alışveriş
Baklava, künefe, kebap, baharat kısacası gastronomik lezzetlerin diyarı Güneydoğu Anadolu’dan ne alınır diye merak ediyorsanız cevabı tarihi çarşılarda bulabilirsiniz. Her soluklandığınız durakta tadına bakacağınız kebapları, dibek kahvesini ve lezzetli baklavaları yanınızda götürmek isteyeceksiniz. Ancak bunun dışında da Güneydoğu Anadolu hediyelik eşya konusunda farklı seçenekler sunuyor. Bakır, sedef kakmalı eşyalar, kumaşlar, Gap turunuz esnasında kolaylıkla bulunabilecek şeylerden yalnızca birkaçı.
Güneydoğu Anadolu’da Eğlence
Güneydoğu Anadolu’da Gündüz Eğlenceleri: Tarihi yüzyıllar öncesine kadar uzanan alışverişin kalbinin attığı çarşılarda gezmeden Gap turunuzu sonlandırmamanızda fayda var. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki yerleri gezdikten sonra trekking yapabilir, jeep safarilerine katılarak bölgeyi yakından tanıyabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu’da Gece Hayatı: Genellikle büyülü atmosferiyle ön plana çıkan Gap bölgesinde gece hayatına dair alışkanlıklar değişiklik göstermektedir. Daha merkezi şehirlerde restoran ve kafeler zaman zaman canlı müzik yapmaktadır. Güneydoğu Anadolu eğlence mekanları özellikle turistlere özel sıra geceleriyle kültürlerini canlı tutmaya özen göstermektedir.
Güneydoğu Anadolu Festivalleri
Adıyaman Çiğköfte Festivali: Adıyaman’ı dünyaya tanıtmak için düzenlenen festivali Adıyaman Belediyesi organize ediyor. Adıyaman etsiz Çiğköftesi’ni daha geniş kitlelerin tanıması için 3 gün sürecek festival Ekim ayında gerçekleşecek.
Uluslararası Zeugma Film Festivali: Genellikle sonbaharda düzenlenen Uluslararası Zeugma Film Festivali, Türkiye ve Dünya sinemalarında nitelikli ödüllü filmler, özel gösterimler, yıldız oyuncular ve usta yönetmenleri bir araya geliyor. Festivalde usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve festival sohbetlerini izleyebilir, kültür hazinenize yeni birikimler katabilirsiniz.
Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali: Her sene Eylül ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen festivalde konserler, yarışmalar ve çeşitli eğlence aktiviteleri yer alıyor. Ağırlıkları 15 kilodan 70 kiloya kadar değişen Diyarbakır karpuzlarının sergilendiği festival yoğun ilgi görüyor.
Uluslararası Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali: Gaziantep Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği festival Ağustos aylarında düzenleniyor. Festival kapsamında düzenlenen Antepfıstığı hasat şenliği ve paneli, geleneksel el standları, Ankara Seymenler mehteran takımı performansları gibi etkinlikler renkli sahnelere neden oluyor.
Hatay İncir Festivali: Yöre halkı tarafından en çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında ekonomik değeri yüksek olan ve bölgenin en güzel incirlerinin yarışacağı festival, Ağustos ayında Hatay-Belen Belediyesi tarafından düzenleniyor.
Güneydoğu Anadolu’da Ne Yenir?
Güneydoğu Anadolu’nun gözünüze ve midenize bayram ettirecek lezzetleri saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Güneydoğu’da her gezdiğiniz noktanın yöresel tatlarını mutlaka keşfetmelisiniz. Diyarbakır’da kaburga dolması, Antakya’da serpme köy kahvaltısı ve künefe, Şanlıurfa’da Urfa kebabı, Mardin’de kayısılı işkembe çorbası, Gaziantep’te keme kebabı, küşleme, Alinazik kebabı, lahmacun, yuvalama, içli köfte ve tabi ki baklavayı tatmadan turunuzu sonlandırmayın.
Güney Doğu Anadolu’da Nerede Kalınır?
Gap tur paketlerinin içinde konaklama yapabileceğiniz kaliteli oda-kahvaltı veya yarım pansiyon otel seçenekleri bulunuyor. Her daim yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Güneydoğu Anadolu bölgesindeki oteller misafirlerine en iyi hizmeti verme garantisi vermekte. Özellikle Mardin’de bulunan taş evler, genellikle dört mevsim boyunca hizmet veriyor. Türkiye’nin en popüler kültür arasında bulunan Gap turlarına katılım sağlamak isterseniz hemen Tatilbudur.com’u incelemeye başlayabilir, hayalinizdeki tatili gerçeğe çevirebilirsiniz.