Yaz aylarının vazgeçilmez tatil rotalarından olan Muğla Otelleri lokasyonunda yer alan Datça’da hayalinizdeki tatili Tatilbudur’la yaşayın! Ege Bölgesinin Muğla iline bağlı 13 ilçeden biri olan Datça, adını aldığı Datça Yarımadası’nın üzerinde bulunur. Yunanistan’a bağlı Simi Adası Datça’ya çok yakın mesafededir. Datça’dan Simi Adasına her gün günübirlik ziyaretler gerçekleşir. Datça'nın 11 mahallesi bulunmaktadır. Yaz aylarında yazlıkçı ve yerli turistlerin gelmesiyle birlikte nüfus mevsimsel olarak 50 bin civarına yükselir.
Datça Gezilecek ve Görülecek Yerler
- Eski Datça : Datça Merkez'e giderken sağ tarafta kalan tabelaya saptığınızda karşınıza çıkan Eski Datça, taş sokakları ve kendine özgü mimarisi ile mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.
- Knidos Antik Kenti : Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bir konumda olan Knidos Antik Kenti, Karya dönemine ait antik bir yerleşim yeridir.
- Can Yücel’in Evi : Vefatından önceki son 10 yılını Datça’da geçiren Can Yücel’in yaşadığı ve birçok önemli eserini yazdığı evi mutlaka görmelisiniz.
- Apollon Kutsal Alanı: Emecik Köyü çevresinde yer alan Apollon Kutsal Alanı’nda yıllardır kazı çalışması sürüyor. Knidos Antik Kenti’nin yakınında yer alan Datça Apollon Tapınağı, Yukarı Teras, Aşağı Teras, Helenistik Dor Tapınağı gibi yapılar görülmesi gereken yerler arasındadır.
- Kızlan Değirmenleri : Kızlan Köyü’nde bulunan yer değirmenlerinin ilki kaymakamlık onayı ile restore edilmiştir, isterseniz oradaki restoranda yemek yiyebilirsiniz. Diğer değirmenler ise özel kişilere aittir. Buraları gezip, içlerinde fotoğraf çektirebilirsiniz.
- Ovabükü : Bulunduğu yerin ova olması sebebi ile bu ismi alan Ovabükü restoranlarında lezzetli gözlemelerin tadına bakabilirsiniz.
- Datça Limanı : Mavi tura çıkmayı seviyorsanız, yüzlerce tekneye ev sahipliği yapan Datça Limanı’na mutlaka uğramanızı öneririz.
Datça’da Yapılacak Aktiviteler
Rüzgarlı havası, masmavi koyları ve doğal zenginlikleri ile sörf, dalış ve doğa yürüyüşü tutkunlarının vazgeçilmez adresi Datça’da birbirinden eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz.
Günübirlik tekne turları ile koy koy gezebilir, toplu bisiklet turlarına katılabilir ve Datça’nın tarih kokan sokaklarında kaybolabilirsiniz.
Datça Plajları
- Kumluk Plajı : Hastane önü plajından kıyı boyunca Limana doğru yürürseniz Kumluk Plajına gelirsiniz. Kum plajı ve sığ bir denizi vardır. Su yavaşça derinleşir bu yüzden çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için ideal bir plajdır.
- Hayıtbükü Plajı : Daire biçiminde küçük bir koyda olan Hayıtbükü Plajı, rüzgara karşı korunaklı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Sığ bir denize sahiptir. Ağaçlarla çevrili sahilde birçok yeme, içme ve konaklama işletmesi vardır.
- Ovabükü Plajı : Hayıtbükü’nden 1 km ileride yer alır. Sahili kum ve çakıl karışımıdır, deniz çabuk derinleşir ve rüzgarlı havalarda biraz dalgalı olur.
- Taşlık plajı : Datça Yat Limanı’ndan sahil boyunca yürüdüğünüzde Taşlık Plajı karşınıza çıkar. Plajı çakıl, kum karışımıdır. Plajın yanından geçen Taşlık yolu trafiğe kapalıdır ve burada cafe, lokanta gibi işletmeler vardır.
- Hastane Altı Plajı : Datça merkezinde devlet hastanesinin hemen bitişiğinde yer alan Hastanealtı Plajı’nın sahili dar ve çakıl taşlıdır. Kuzeyden esen rüzgarlı havalarda suyu diğer plajlara göre biraz soğuktur.
- Kargı Plajı : Okaliptus ağaçlarının gölgesi, kuzey rüzgarlarına kapalı oluşu ve merkeze yakın doğal güzelliğini yitirmemiş bir koy oluşu ile Kargı Plajı son zamanlarda tatilcilerin uğrak noktası olmaktadır.
Datça’da Ne Yenir?
Datça’nın meşhur bademi her yiyeceğin içine katılır. Bademli Levrek ve bademli köfte mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında gelir. Karanfilli ekmek, keçi sütlü dondurma, bademli kurabiye, bademli gazoz Datça’ya özgü lezzetlerdendir. Mezeleri ile de meşhur olan Datça’da kabak çiçeği dolması, ahtapot ızgara, Ege otları ve Ege denizinin lezzetli balıkları mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında gelir.
Datça’da Nerede Kalınır?
Datça’da her zevke ve her bütçeye uygun konaklama seçeneği Tatilbudur’da sizi bekliyor! İsterseniz eski Datça evlerinde, isterseniz pansiyonlarda isterseniz de konforlu otellerde hayalinizdeki tatili yaşayabilirsiniz.
Datça’ya Nasıl Gidilir?
- Havayolu : Dalaman Havaalanı’na indikten sonra Datça minibüsleri ile gidebilirsiniz.
- Feribot : Bodrum’dan feribot ile 2 saatte Datça’ya ulaşabilirsiniz.
- Otobüs : Türkiye’nin büyük şehirlerinden kalkan otobüslerle Marmaris’e geldikten sonra küçük minibüslerle Datça’ya ulaşabilirsiniz.
- Araba : İstanbul'dan yaklaşık olarak 835 km uzaklıkta olan Datça’ya kendi aracınız ile gitmek isterseniz, İstanbul - Bursa - Balıkesir - Akhisar (Manisa) - Denizli - Muğla ve Marmaris güzergahını takip edebilirsiniz.